«Джей Ті Інтернешнл Україна» (JTI) ділиться досвідом впровадження системи КАЙДЗЕН

У п'ятницю 21 червня 2013р. вже вдруге відбувся КАЙДЗЕН Тур на японську фабрику «Джей Ті Інтернешнл Україна» (JTI) у м. Кременчук Полтавської області. КАЙДЗЕН Клуб в Україні дякує керівництву та співробітникам фабрики за надану можливість відвідати японське підприємство та розповісти більшій кількості український бізнесменів про філософію КАЙДЗЕН, а головне, показати як вона працює для успіху бізнесу і розвитку колективу виробництва.

Цього разу КАЙДЗЕН Тур відвідали компанії із різних регіонів та секторів економіки, серед яких:Група компаній «Арт Метал Фурнітура», ТОВ «Кронас», ТОВ «Аппарель Дистрибьюшн Компані» (м. Дніпропетровськ), ТОВ «УкрТехноФос-Плюс» (м. Рівне), ТОВ АДМ (м. Київ), ПрАТ «Елопак-Фастів» (м.Фастів), АТ «Новий стиль» (м. Харків), ТОВ та інші.

Розпочався тур із привітання керівника з питань комунікацій та корпоративної філантропії Василя ГУБАРЦЯ. Пан ГУБАРЕЦЬ коротко  нагадав про те, як проходив перший КАЙДЗЕН Тур та яка особлива увага приділяється заходам безпеки на підприємстві. Василь ГУБАРЕЦЬ побажав усім учасникам натхнення та плідного робочого дня, а також розповів про формат даного заходу. Далі зі словами привітання виступив директор КАЙДЗЕН Клубу в Україні Іван САРВАР. Пан САРВАР привітав учасників Туру, серед яких були і випускники програми Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) та подякував компанії JTI за надану можливість показати українським підприємцям реальний приклад  КАЙДЗЕН в дії.

На завершення офіційної частини співзасновник КАЙДЗЕН Клубу в Україні Олена ГАНЦЯК-КАСЬКІВ від імені усіх засновників КАЙДЗЕН Клубу подякувала компанії «Джей Ті Інтернешнл Україна» та зокрема генеральному директору фабрики Сергію ЛАВРИКОВУ за можливість на власні очі побачити приклад чи не найефективнішого втілення японської філософії КАЙДЗЕН на підприємствах України.

Пані ГАНЦЯК-КАСЬКІВ наголосила, що КАЙДЗЕН разом із бізнес-філософією обов’язково передбачає панування в колективі особливої культури, котра допомагає втілювати КАЙДЗЕН на усіх етапах та рівнях, і робить це природно і довгостроково. Пані ГАНЦЯК-КАСЬКІВ також  звернула увагу на теплий прийом гостей, привітливу атмосферу у компанії, відкритість усіх без винятку працівників, дружелюбний настрій та позитив, що панує і неодмінно сприяє ефективній та злагодженій праці.

Теоретичну частину КАЙДЗЕН Туру на фабрику JTI розпочала Ольга НАУМІЧКІНА, керівник з питань комунікації, із доповіді, що стосувалася питання безпеки, та продемонструвала відео  під назвою «SafetyStyle – Безпечний стиль». Потім Ольга НАУМІЧКІНА коротко розповіла про  історію становлення фабрики від далекого 1882 року і до сьогодення, основні принципи, на яких базується компанія, а саме ініціативність, відкритість та вдосконалення.

Продовжила теоретичну частину КАЙДЗЕН Туру Юлія ЛАГУТА – менеджер з адміністративних питань з лекцією про систему 5S3R. Так, пані ЛАГУТА розповіла про етапи впровадження системи 5S3R на JTI. Спочатку в компанії сформували команди, далі навчили тренерів, які потім навчали японській філософії КАЙДЗЕН співробітників, що входили до складу обраної команди. Наступним кроком реалізації системи 5S3R стало залучення персоналу, розробка плану впровадження системи та графіків проведень аудитів. Так, Юлія ЛАГУТА навела приклад досягнень реалізації системи 5S3R в JTI, а саме, було впроваджено такі інструменти як світлофор, візуалізація, покращення виробничих процесів, організації робочої зони, посилення мотивації персоналу, розвинена система подачі пропозицій та інше.

Завершив теоретичну частину КАЙДЗЕН Туру Сергій МІЛАЩУК  менеджер складів запчастин та устаткування, своєю доповіддю на тему «Система пропозицій». Пан МІЛАЩУК відмітив, що особливою  складовою подачі пропозицій є мотивація персоналу. Так Сергій МІЛАЩУК розповів, що в середньому, кожен працівник компанії подає по 10 пропозицій за рік. Також пан МІЛАЩУК назвав найбільш значиму користь від реалізації поданих пропозицій: реалізація 10 пропозицій дозволила отримати економію у розмірі 1 млн. 200 тис. доларів США, інша реалізована пропозиція зумовила дохід близько 400 тис. доларів США. Головне, наголошує пан МІЛАЩУК, що кожна ідея має бути розглянута та оцінена.

Виступ Сергія МІЛАЩУКА викликав значний інтерес серед учасників, про що свідчить його жваве обговорення і низка питань, які насамперед стосувалися практичних аспектів впровадження і функціонування системи пропозицій в компанії, зокрема, стосовно джерел фінансування для реалізації вдосконалень на основі пропозицій, планових показників щодо пропозицій та динаміки їх зміни, можливостей адміністративного тиску та зловживань при використанні системи пропозицій.

Після теоретичної частини та обіду розпочався сам тур по фабриці «Джей Ті Інтернешнл Україна», під час якого учасники мали можливість ознайомитися з результатами багаторічного впровадження інструментів КАЙДЗЕН.

Так екскурсія  розпочалася з кабінету лабораторії фабрики JTI, де дуже добре прослідковуються інструменти системи КАЙДЗЕН, а саме «5S». Усе відсортовано, знаходиться в порядку і чистоті, систематизовано, постійно вдосконалюється. Далі всі пройшли в «Коридор КАЙДЗЕН». Тут на стінах розмістилося багато інформативних стендів: велика дошка з фотографіями працівників фабрики, яка називається «Учасники системи пропозицій», стенди із загальною інформацією як, «Система пропозицій»«Охорона навколишнього середовища та охорона праці»«Робочі групи»«5S3R», «Нещасні випадки на фабриках JTI».

Далі екскурсія проходила вже безпосередньо в самих цехах, де всі змогли побачити виробничий процес від початку до кінця. Як і попереднього разу, дуже вразила чистота на виробництві, всюди розмітка, попереджувальні написи, інформаційні знаки, всі інструменти та інвентар «знають» своє місце.

Завершився КАЙДЗЕН Тур підбиттям підсумків, де всі учасники Туру за горнятком кави поділилися своїми враженнями від побаченого та планами щодо впровадження системи КАЙДЗЕН на своїх підприємствах. Від імені представників українського бізнесу виступив директор з експорту компанії «Арт Метал Фурнітура» Ігор СНІТІВКЕР. Так пан СНІТІВКЕР подякував КАЙДЗЕН Клубу, керівництву та всім лекторам JTI за цікавий, змістовний КАЙДЗЕН Тур, за високий рівень організації та проведення даного заходу. При чому пан СНІТІВКЕР відмітив, що рівень організації виробництва і впровадження інструментів КАЙДЗЕН в компанії JTI в багатьох моментах кращий ніж на деяких японських компаніях, які він відвідав під час візиту до Японії. Крім того, пан СНІТІВКЕР наголосив, що під час КАЙДЗЕН Туру його найбільше вразило те, що кожен із працівників фабрики міг без вагань та підготовки продовжити розповідь гідів та екскурсію по виробництву, що свідчить не лиш е про глибоке розуміння виробничих процесів та філософії КАЙДЗЕН, але і про вміння поділитися цими знаннями.

Як сказав один з працівників фабрики: «Після того як я познайомився з філософією КАЙДЗЕН моє життя змінилося, стало більш змістовним і наповненим». Це ще раз свідчить про те, що компанія JTI керується у своїй діяльності не тільки економічними критеріями, але і  успішно виконує свою соціальну функцію та активно сприяє розповсюдженню філософії КАЙДЗЕН в Україні.

Підсумовуючи відзначимо, що ми отримали чимало позитивних відгуків про КАЙДЗЕН Тур на фабрику «Джей Ті Інтернешнл Україна» в м. Кременчук. Сподіваємося, що після другого такого успішного заходу філософія КАЙДЗЕН поширюватиметься серед більшої маси представників українського бізнесу.