Оціночна зустріч учасників тренінгу до Японії

18 жовтня 2013 року в КАЙДЗЕН Клубі відбулася оціночна зустріч учасників тренінгової місії до Японії. Нагадаємо, що 24 серпня за підтримки Японського Агентства Міжнародного Співробітництва (JICA) шість представників українських компаній вирушили на тритижневе навчання до Японії. Після повернення всі учасники презентували свої звіти про результати тренінгу. На зустріч були запрошені випускники програми JICA, а також представники інших компаній, які активно

цікавляться філософією КАЙДЗЕН та її рухом в Україні.

За традицією вступне слово виголосив директор КАЙДЗЕН Клубу в Україні Іван Сарвар. Він розповів про діяльність Клубу та подякував усім присутнім за підтримку та інтерес до КАЙДЗЕН Клубу.

Далі з промовою виступив заступник директора Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ» пан Огородник. Він привітав випускників програми JICA, гостей, розповів трохи про те, як виникла співпраця з Японією.

Потім вже самі учасники ділилися своїми враженнями від поїздки. Першим свою презентацію представив Микита Афічук, помічник генерального директора ТОВ «АДМ». Свій виступ пан Афічук почав зі слів подяки КАЙДЗЕН Клубу за надану можливість побувати в країні «висхідного сонця», а також за безцінний досвід, який він отримав, навчаючись за програмою JICA.  Потім пан Афічук повідав, що незважаючи на те, що вже 3 співробітники компанії «АДМ» відвідали Японію і, безумовно, поділилися набутими знаннями та досвідом, але тільки завдяки цій місії йому вдалося пізнати основу філософії «безперервного вдосконалення». Також пан Афічук розповів про підприємства, які його найбільше вразили, а саме: Nakamura Tome (виробництво високоточних верстатів) і Komatsu (виробництво важкої техніки). На завершення пан Афічук повідомив про те, що вже проведені перші обговорення з керівництвом про створення гуртків якості, ведеться робота з розробки чек-листів з обслуговування обладнання та створюються перші ремонтні комплекти швидкого реагування.

Продовжив інформаційну частину зустрічі Сергій Рог, генеральний менеджер компанії «ТЕМП». Пан Рог повідомив, що основною метою його участі в даній місії було отримання японського досвіду ефективного управління, після проходження якої була поставлена мета адаптувати способи і механізми  управління підприємством, які використовуються в Японії, до свого виробництва. У кінці доповіді Сергій Рогрозповів про плани, які він збирається реалізувати після тритижневого тренінгу в Японії, а саме: проведення загального навчання співробітників компанії; організація візуалізації інформації з постійними і поточними завданнями; оптимізація роботи з інструментами; поліпшення підлогового покриття, нанесення розмітки на підлозі і багато іншого.

Костянтин Гаврилюк, глава правління ПАТ «Елопак-Фастів», свою презентацію почав з розповіді про те, чому він зацікавився і став впроваджувати КАЙДЗЕН у себе на підприємстві. Саме після прочитання книги «Дао Тойота» пан Гаврилюк розпочав впровадження інструментів КАЙДЗЕН у себе на виробництві. Спроби залучення консультантів виявилися безуспішними. Поштовхом розуміння необхідності  та значущості інструментів КАЙДЗЕН стало знайомство з КАЙДЗЕН Клубом та відвідування японської компанії «JTI Україна». У той час тритижневе стажування в Японії допомогло зрозуміти, навіщо і як впроваджувати японський стиль менеджменту на українських підприємствах. За словами Костянтина Яковича, відразу ж по прибуттю в Україну було проведено навчання персоналу з впровадження системи 5S на підприємстві (проводив тренінг-консультацію японський експерт ЄБРР Кенджі НАГАХОРІ). Після цього був розроблений план з впровадження цієї системи на виробництві, презентований довгостроковий план з реалізації системи «безперервного вдосконалення» при активному використанні циклу Демінга. На завершення пан Гаврилюк додав: «Поїздка відкрила для мене Японію з іншого боку, були зруйновані певні стереотипи. Виникло бажання познайомитися глибше з певними частинами життя і культури Японії».

Юрій Унгурс, директор з виробництва ТОВ «Арт Метал Фурнітура», почав свою доповідь, розповівши про те, що представники його компаній вже неодноразово залучали українських і японських експертів з КАЙДЗЕН для проведення навчання,  як для керівництва,  так і співробітників.  Але набутий в Японії досвід це безцінні знання і розуміння сутності японської філософії. Основними цілями поїздки, за словами пана Унгурса, були: отримати наочні приклади застосування 5S і КАЙДЗЕН на підприємствах, застосувати отримані знання на своєму виробництві, а після впровадження інструментів КАЙДЗЕН отримати додатковий прибуток. Серед підприємств він виділив Komatsu, де найбільше його вразили розміри і штат конструкторського бюро. На завершення презентації Юрій Унгурс представив розширений план з впровадження КАЙДЗЕН на своєму підприємстві на 2013 – 2014 роки. Темами поліпшень (з урахуванням отриманих в Японії знань) стали: якісна підлога, поліпшення якості продукції, підвищення кваліфікації співробітників, зменшення виробничих втрат, безпека праці, культура організації, створення гуртків якості.  Особлива увага приділяється гурткам якості.

Згідно з планами пана  Унгурса по прибуттю в Україну були визначені гуртки якості у складі 5 чоловік. 1 раз на 2 тижні проводитимуться збори гуртків, де будуть вирішуватися поточні питання. Учасники гуртків якості отримують невелику винагороду і беруть участь у конкурсі на кращий гурток серед підприємства.

Ігор Гончаренко, начальник виробництва ТОВ «ДЗБО» , почав свою доповідь з розповіді про себе та свою компанію, яка займається виробництвом інструментів для бурового обладнання.  Серед основних цілей участі у тренінгу для пана Гончаренко були: практичне впровадження 5S і подальше вдосконалення підприємства, мотивація співробітників для своєчасного знаходження втрат і вирішення корінних проблем, стимулювання прояву ініціативи знизу, реалізація системи витягування і вибудовування послідовного потоку створення цінностей для споживача.  Наприкінці презентації Ігор Гончаренко представив розгорнутий план із впровадження КАЙДЗЕН на своєму підприємстві, основними пунктами якого були: поліпшення виробничих ділянок, візуалізація, усунення втрат згідно циклу PDCA, стандартизація продукту, зменшення складських запасів та інші.

На завершення основної частини оціночної зустрічі виступив останній учасник тренінгової місії Олександр Левицький, директор ДП ТРК «Влад+». За словами пана Левицького,  підбір тем тренінгу чудовий. Цей набір дозволяє відчути всі доступні важелі управління виробництвом.  Дуже доречним  було включення до програми тренінгу проживання в японській сім'ї, що допомогло краще зрозуміти особливості менталітету. Цей досвід дуже корисний при адаптації отриманих знань до нашої держави. Було отримано багато корисної інформації, як на лекціях, так і на екскурсіях по виробництву. Все це дозволило поглибити знання японського виробництва. На завершення виступу пан Левицький представив аудиторії план реалізації інструментів КАЙДЗЕН на своєму підприємстві. Серед основних пунктів він виділив: вивільнення фінансів, архів поломок устаткування, створення гуртків якості, навчання персоналу, реорганізація складу, розробка політики компанії та інше.

Після виступу всіх учасників тренінгової місії Іван Сарвар ще раз подякував учасникам за добре підготовлені презентації, побажав їм успіхів та реалізації намічених планів.

Завершилася оціночна зустріч підбиттям підсумків і неформальним обговоренням значущості та необхідності проведення даних тренінгових місій до Японії.