5S та візуальний менеджмент по-японськи

30 вересня та 1 жовтня 2013р. у Києві в рамках КАЙДЗЕН Клубу в Україні за підтримки Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ» пройшов семінар японського експерта Кенджі НАГАХОРІ на тему «5S і візуальний менеджмент». Пан НАГАХОРІ є експертом Японського Агентства Міжнародного Співробітництва (JICA) та Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР), а також має великий досвід впровадження 5S та удосконалення виробничих бізнес-процесів в таких компаніях як Omron Corporation, Panasonic Corporation та ін.

Унікальність даного семінару полягала в тому,  що вперше японський експерт з 5S та візуалізації такого рівня приїхав в Україну поділитися своїми знаннями та безцінним досвідом з представниками українського бізнесу. Серед учасників семінару були співробітники наступних компаній: Шелл Рітейл Україна, Аеро-Експрес (ТNT), корпорація «Бізнес-прогрес»Екмі-Меблі, Авангард, АГТ Плюс, Зона Комфорту, АДМ (м. Київ), Джей Ті Інтернешнл (м. Кременчук), Елопак-Фастів (м. Фастів), Лантманнен Акса (м. Бориспіль), D-IT (м. Харків),  Принтер Сервіс (м. Полтава), КРОНАС (м. Донецьк), Ескада-М (м. Рівне), Долина (м. Сімферополь), а також представники Львівської бізнес-школи та Київського національного економічного університету.

Під час семінару пан НАГАХОРІ детально ознайомив учасників з концепцією КАЙДЗЕН, більш детально зупинився на cемивидах втрат, які виникають як на виробництві, так і в офісі, акцентував особливу увагу на найнебезпечнішому виді втрат  перевиробництві, яке приховує інші втрати. Також пан НАГАХОРІ окремо виділив етапи впровадження КАЙДЗЕН, як на рівні процесів, так і на рівні працівників. Потім більш детально був розглянутий один з інструментів КАЙДЗЕН  промислова інженерія, разом з притаманними їй методикою, принципами та етапами впровадження поліпшень. У продовження теоретичної частини семінару експерт зупинився на суті візуального менеджменту та прикладах його застосування, звернув особливу увагу на використання управлінського циклу PDCA в процесі реалізації поліпшень, а також представив концепцію впровадження КАЙДЗЕН в компанії шляхом створення Комітету з просування КАЙДЗЕН і координування його дій, як з боку керівництва, так і по відношенню до окремих підрозділів.

Після цього пан НАГАХОРІ розповів про виробничу систему Toyota та її основні стовпи: системі «Точно вчасно» і концепції «Автономне обладнання». Зокрема були розглянуті основні елементи системи «Точно вчасно»: час такту, безперервний потік, система витягування і вирівнювання виробництва, а також послідовність впровадження цих елементів на підприємстві. Потім експерт зупинився на перевагах автономного обладнання та прикладах його застосування на практиці.

Незважаючи на те, що розглянутий матеріал був вже частково знайомий деяким учасникам семінару, глибина і ґрунтовність його подачі допомогли комплексно і чітко уявити послідовність впровадження поліпшень в компанії, а також зрозуміти передумови та цілі для впровадження 5S.

Після цього пан НАГАХОРІ ознайомив учасників семінару з концепцією 5S, послідовністю застосування 5S на практиці, використовуючи управлінський цикл PDCA, а також з особливостями впровадження елементів візуального менеджменту, як на виробництві, так і в офісі. На завершення теоретичної частини семінару пан НАГАХОРІ приділив особливу увагу процесу підтримки і просування діяльності 5S на підприємстві.

Далі почалися практичні заняття. Учасники семінару були поділені на групи і перед ними були поставлені завдання, спрямовані на розвиток практичних навичок з впровадження поліпшень в своїх компаніях шляхом аналізу поточної ситуації, виявлення проблем, ідентифікації причин, вироблення рішень та фіксування отриманих результатів. Крім цього учасники семінару виконували завдання з практичного використання 5S шляхом складання схем розташування, аналізу робочого процесу і ліній переміщення, визначення списків необхідних і непотрібних предметів, управління файлами і документами, складання

інструкцій по методах прибирання, контрольних листів впровадження 5S, а також графіків їх реалізації.

Протягом усього семінару учасники задавали експерту  питання, що їх цікавлять та  отримували на них вичерпні відповіді.

На завершення семінару директор КАЙДЗЕН Клубу Іван САРВАР висловив подяку експерту, перекладачу, колегам та учасникам семінару за активну роботу протягом двох днів. Потім відбулося вручення сертифікатів учасникам та короткий коментар від кожного з них. Сподіваємося, що отримані знання допоможуть учасникам семінару успішно впроваджувати систему 5S на своїх підприємствах.