Філософія КАЙДЗЕН – основа бізнес-процесів

28 березня 2014р. КАЙДЗЕН Клуб в Україні в особі його директора Івана Сарвара брав участь у відкритому круглому столі, присвяченому темі «Філософія КАЙДЗЕН – основа бізнес-процесів», який пройшов у рамках будівельної виставки INTER BUILD EXPO в м. Київ.

Відкрив круглий стіл Максим Рогожин – генеральний директор ТОВ «АГТ Плюс», який є одним з передових ідеологів філософії КАЙДЗЕН в Україні (Прим. Компанія АГТ Плюс впроваджує інструменти КАЙДЗЕН з 2010 року). Максим В'ячеславович коротко розповів про значення слова КАЙДЗЕН і передав слово пану Сарвару.

Іван Сарвар розповів про становлення КАЙДЗЕН Клубу в Україні, про діяльність Клубу на даний момент і досягнуті результати за останній час. Також він згадав, що КАЙДЗЕН може застосовуватися у всіх сферах нашого життя, будь це виробництво, сфера послуг, охорона здоров'я або освіта. Далі пан Сарвар передав слово пану Рогожину, який повідав про практичну сторону застосування інструментів КАЙДЗЕН.

Максим В'ячеславович почав свою презентацію словами, що КАЙДЗЕН – це в першу чергу робота з усунення втрат, які є головною перешкодою на шляху розвитку компанії. І зазначив, що компанія АГТ Плюс є явним прикладом компанії, яка успішно працює в напрямку усунення втрат.

«Я відвідав КАЙДЗЕН тренінг у Японії тривалістю 18 днів,  зазначає пан Рогожин. – За цей період наша група відвідала 11 японських компаній. Безумовно, найбільше враження справила компанія Toyota. Toyota – це компанія, в яку вранці надходять запчастини, а ввечері виходить готовий виріб. Дуже вразила всіх чистота, яка була всюди – і на підприємствах, і в офісах, і в громадському транспорті.

У Японії мінімізовані втрати, які виникають при взаємодії людей один з одним. У нас же інша проблема – необхідно продавців вмовляти щось продати нам. Яскравий приклад цьому каси на залізничному вокзалі».

Далі пан Рогожин розповів про зміни, які відбулися в компанії АГТ Плюс після початку впровадження інструментів КАЙДЗЕН. Він зазначив, що кожну суботу у них в компанії проводяться збори, на яких присутні співробітники з різних відділів. На цих зборах вони можуть вносити свої пропозиції щодо поліпшення діяльності компанії. «Тому в АГТ Плюс усі співробітники можуть опосередковано управляти підприємством, зробивши свій внесок у його розвиток, – говорить Максим В'ячеславович. – Ми сприймаємо будь-яку критику, будь-які зауваження, як підказки. І неважливо хто робить нам зауваження – співробітники, клієнти або партнери. Ми всім за них вдячні, тому що це допомагає нам завтра стати краще, ніж ми є сьогодні».

Також пан Рогожин показав фотографії до та після впровадження інструментів КАЙДЗЕН і додав, що коли ви починаєте впроваджувати Ощадливе виробництво у своїй компанії, то обов'язково зафіксуйте початковий стан, щоб надалі реально оцінити всі зміни.

На завершення свого виступу Максим В'ячеславович показав кілька дуже цікавих відеосюжетів на тему Ощадливого виробництва, які привернули увагу більшої частини відвідувачів, що проходили повз виставку. Кожен, напевно, побачив ті проблеми, яким були присвячені ці сюжети.

Підсумував засідання Олександр Едуардович Янішевський – співзасновник КАЙДЗЕН Клубу в Україні. У своїй презентації «Історичні аспекти Ощадливого виробництва/КАЙДЗЕН» пан Янішевський розповів про те, який внесок у становлення Ощадливого виробництва зробили такі відомі особистості як А.К. Гастєв, Генрі Форд, Таїті Оно, Вільям Едвардс Демінг і Масаакі Імаі. А також зазначив, що ідеологія КАЙДЗЕН у першу чергу залежить від керівника компанії, тому як він є головним натхненником цього процесу.

А ми б хотіли бачити більше таких успішних керівників як Максим В'ячеславович Рогожин, яким вистачає сил всупереч усім перешкодам та опору співробітників рухатися до запланованої мети та постійно вдосконалюватися.