Перша всеукраїнська КАЙДЗЕН-конференція: ПІДСУМКИ

12-13 листопада у Києві в конференц-залі Міжнародного інституту менеджменту відбулася Перша всеукраїнська КАЙДЗЕН-конференція «Ощадливе виробництво – досягаємо успіху по-японськи». Серед учасників конференції, яких було 136 осіб, були представники 45 компаній таких як «JTI Україна», «Тойота-Україна», «Sumitomo Electric Bordnetze Ukraine», «Елопак-Фастів», «Компанія «Юнівест Маркетинг», «Лантманнен Акса», заводу «АНТОНОВ», «ДТЕК ЕНЕРГО», «МЗ Дніпросталь», «Санітек Україна», «Донбасенерго», «СКФ Україна», «Запоріжкран», «Кредівест Банк» та багатьох інших. Загалом, основну групу учасників склали представники виробничих компаній, які зацікавлені у впровадженні інструментів ощадливого виробництва в своїх компаніях.

Відкрив Першу всеукраїнську КАЙДЗЕН-конференцію директор КАЙДЗЕН Клубу Іван Сарвар. Він подякував усім, завдяки кому така важлива для КАЙДЗЕН Клубу подія була організована. Одними з пам'ятних моментів КАЙДЗЕН-конференції стали привітання учасників від надзвичайного і повноважного посла Японії в Україні Шігекі СУМІ, генерального директора JTI Україна Віктора Веклича, особливо теплу промову виголосив генеральний директор Тойота-Україна Нобухіро ЙОШИДА. Особливим його вітання зробив виступ українською мовою, що дуже позитивно сприйняли всі учасники та гості. Також на відкритті конференції з вітальним словом виступали Президент МІМ-Київ Ірина Тихомирова, Президент МІБ Олександр Савченко і Президент УАУП Сергій Бушуєв.

Далі, зрозуміло, почалося те, за чим і зібралися всі – почалося «занурення» в Ощадливе виробництво. Спікери конференції, а це в основному були керівники компаній і провідні фахівці в галузі Ощадливого виробництва, доклали максимум зусиль, щоб залучити в «процес занурення» усіх без винятку.

Спікери не лише ділилися своїм досвідом у презентаціях, їм вдалося створити певний інтерактив з учасниками, залучаючи їх у процес обговорення цікавих моментів. За результатами анкетування хочемо відзначити, що учасники КАЙДЗЕН-конференції особливо відзначили виступи таких доповідачів, як Сергія Ґвоздьова (професор Київської Школи економіки) і його доповідь «Як бути щасливим на роботі або вплив КАЙДЗЕН на якість життя працівників», Володимира Турчина (генеральний директор компанії Меблі-Стиль) з доповіддю на тему «Як і чому ми прийшли до ощадливого виробництва?», Оксани Щегельської (керуючий партнер консалтингової компанії Strategic) з доповіддю «Стратегія бізнесу та КАЙДЗЕН». Але, тим не менш, доповіді від практиків, які, можна сказати, живуть у процесі постійного вдосконалення, були не менш цікавими. Це доповіді Сергія Лаврикова (генеральний директор фабрики JTI Україна), Антоніни Соколової (бізнес-консультант КАЙДЗЕН Клубу), Максима Рогожина (Генеральний директор АГТ Плюс), Костянтина Гаврилюка (Голова правління і директор з виробництва Елопак-Фастів), Ольги Наумочкіної (керівник з питань комунікації фабрики JTI Україна), Сергія Ващенка (менеджер зміни фабрики JTI Україна), Олени Піскун (операційний директор Лантманнен Акса), Олени Кудряшової (директор Департаменту персоналу «Компанія «Юнівест Маркетинг») та інших доповідачів КАЙДЗЕН-конференції.

Хоча в нашій країні прийнято вважати, що КАЙДЗЕН – це тільки для виробничих підприємств, Іван Сарвар (директор КАЙДЗЕН Клубу) разом з Антоніною Соколовою спростували цю думку у своїй доповіді «КАЙДЗЕН (Lean) підхід у сервісному секторі». Спікери дали кілька прикладів, про те, що у сервісному секторі поліпшення потрібні ще більше ніж у виробництві.

Ми сподіваємося, що кожен учасник конференції виніс для себе цінні поради та приклади, які можна буде надалі застосовувати у своїх компаніях. Адже вони мали можливість спілкуватися з ключовими особами КАЙДЗЕН-спільноти України, які володіють колосальним досвідом з впровадження японського стилю управління на підприємствах з українським менталітетом.

Хочеться відзначити, що багато учасників конференції повернулися додому з пам'ятними подарунками, які вони виграли в лотереї. 4 учасники отримали можливість наступного року взяти участь у КАЙДЗЕН турі на фабрику JTI Україна, 10 учасників виграли книги з управління трудовими ресурсами і стратегічного менеджменту доктора Синічиро КАВАГУЧІ і ще 10 учасників стали володарями книг японської кухні, рецепти для якої адаптовані під Україну дружинами японців, які проживають в Україні.

За відгуками учасників конференції КАЙДЗЕН Клубу за підтримки Посольства Японії в Україні та Українсько-Японського Центру вдалося створити відповідну атмосферу заходу, в якій вони воістину перейнялися японською філософією КАЙДЗЕН. Використання в декораціях японських бонсаїв, виставка сім'ї імператорських ляльок сприяли створенню цієї атмосфери. З майстер-класу японської каліграфії учасники змогли забрати з собою пам'ятний напис-нагадування про конференцію, а демонстрація суші від японського майстра стала родзинкою вечора на завершення КАЙДЗЕН-конференції.

Фотозвіт про КАЙДЗЕН-конференцію можна подивитися ТУТ.

Дуже вдячні всім учасникам Першої всеукраїнської КАЙДЗЕН-конференції за такий чудовий захід, який пройшов завдяки нашим спільним зусиллям.

Будемо раді зустрічі в 2015 році вже на Другій всеукраїнській КАЙДЗЕН-конференції!