Філософія КАЙДЗЕН на японській фабриці «Джей Ті Інтернешнл Україна» (JTI)

У п'ятницю, 30 січня 2015р. відбувся вже одинадцятий КАЙДЗЕН тур на японську фабрику «Джей Ті Інтернешнл Україна» (JTI). Приємно, що інтерес до японської філософії КАЙДЗЕН стрімко зростає, про що свідчить кількість бажаючих відвідати фабрику, яка вже багато років втілює інструменти КАЙДЗЕН і повністю працює за цією системою. Усього в даному КАЙДЗЕН турі брало участь більше 50 представників українського бізнесу з різних регіонів України, серед яких такі компанії як: ПАТ «Запоріжкран» (Konecranes) (м. Запоріжжя), АТ «СКФ Україна» та СП ТОВ «Модерн-Експо» (м. Луцьк), ПАТ «Хорольський молочно-консервний комбінат дитячих продуктів» (м. Хорол, Полтавська обл.), ТОВ «Манеж» (м. Черкаси), ТОВ «Дюна-Веста» (м. Червоноград, Львівська обл.), компанії STEKLOPLAST і ZGODA (м. Дніпропетровськ) та інші.

Відкрив КАЙДЗЕН тур директор КАЙДЗЕН Клубу в Україні Іван Сарвар. Пан Сарвар привітав учасників туру, побажав усім вдалого і продуктивного дня, окреслив формат майбутнього заходу та подякував компанії JTI за надану можливість показати українським підприємцям «КАЙДЗЕН в дії».

Теоретична частина КАЙДЗЕН туру розпочалася з привітання генерального директора фабрики JTI Сергія Миколайовича Лаврикова. Ми дуже вдячні Сергію Миколайовичу, за те, що він, не дивлячись на свою зайнятість, прийшов, щоб розповісти про історію фабрики JTI, про її місію і принципи діяльності, а також про її виробничі процеси сьогодні. Також пан Лавриков поділився з учасниками туру правилами залучення персоналу в процес подачі пропозицій і безпосередньо розповів про роль вищого керівництва в процесі змін у компанії.

Продовжила теоретичну частину туру Ольга Наумочкіна, керівник з питань комунікацій фабрики JTI, своєю доповіддю на тему 5S3R. Так, пані Наумочкіна розповіла про етапи впровадження системи 5S3R на JTI. Спочатку в компанії сформували команди, далі навчили тренерів, які потім навчали японської філософії КАЙДЗЕН співробітників, що входили до складу обраної команди. Наступним кроком реалізації системи 5S3R стало залучення персоналу, розробка плану впровадження системи і графіків проведення аудитів. За словами Ольги на фабриці добре налагоджена і постійно вдосконалюється дана система завдяки залученості персоналу в даний процес, а також зацікавленості вищого керівництва.

Завершив теоретичну частину КАЙДЗЕН туру Сергій Мілащук, менеджер складу запчастин і устаткування, своєю доповіддю на тему «Система пропозицій». Сергій зазначив, що особливою складовою подачі пропозицій є мотивація персоналу. Нікого з працівників, які не подають пропозицій не карають. З такими співробітниками, за словами пана Мілащука, потрібно говорити, потрібно пояснювати, навіщо це потрібно і незабаром вони почнуть давати пропозиції. Головне, каже Сергій Мілащук, щоб жодна пропозиція не залишилася не розглянутою. А кожен, хто подає заявку, відображається фотографією в КАЙДЗЕН-коридорі на стенді «Учасники системи пропозицій».

Виступи представників фабрики JTI викликали значний інтерес серед учасників, про що свідчить активне обговорення і ряд питань, на які із задоволенням відповідали Сергій Лавриков, Ольга Наумочкіна і Сергій Мілащук.

Продовжився КАЙДЗЕН тур екскурсією по самій фабриці, де всі могли побачити результати впровадження інструментів КАЙДЗЕН і як налагоджений виробничий процес в цілому. Після інструктажу безпеки тур розпочався з лабораторії якості і коридору КАЙДЗЕН, де розміщено багато інформативних стендів.

Уже в самих цехах учасники наглядно побачили приклади практичного застосування інструментів КАЙДЗЕН. Особливої уваги заслуговує чистота і порядок на виробництві, чіткість розмітки і візуалізація. Тут не тільки позначені стенди зі стандартами і КРІ, графіком роботи та аудитами робочих груп, але й попереджуючі знаки, що робить виробничий процес зрозумілим і безпечним. На завершення основної частини туру була проведена екскурсія на склад запасних частин, де Сергій Мілащук зі своїми колегами розповіли про основні правила та результати реалізації 5S на складі.

Після туру фабрикою JTI учасники знову зібралися в конференц-залі, щоб за чашкою кави обговорити побачене і задати питання, які виникли в процесі відвідування виробництва. Дуже приємно, що учасники повернулися після туру натхненними і, сподіваємося, переповнені новими ідеями, які допоможуть розвивати і покращувати бізнес процеси в їхніх компаніях. Дякуємо керівництву і всьому колективу компанії JTI за безцінний досвід.

До зустрічі на наступному турі!