Тренінг про те, як можна поліпшити потоки створення цінності в компанії

6 і 7 квітня 2015р. бізнес-консультант КАЙДЗЕН Клубу в Україні Антоніна Соколова проводила тренінг на тему «Поліпшення потоків створення цінності з точки зору ощадливого виробництва». Захід проходив у конференц-залі Українсько-Японського Центру. Більшість учасників тренінгу вже знайомі з ощадливим виробництвом і активно застосовують методику постійного вдосконалення в своїх компаніях. На тренінгу були представники таких компаній як Фабрика JTI Україна (м. Кременчук, Полтавська обл.), СЕ Борднетце-Україна (Тернопільська обл.), Тойота Україна, Компанія «Юнівест Маркетинг», ЛВН Лімітед, Логопласт Україна (м. Київ), Елопак-Фастів (м. Фастів, Київська обл.), Модерн-Експо (м. Луцьк), Лантманнен Акса (м. Бориспіль, Київська обл.), MANEZH (м. Черкаси), Вайдманн-МПФ (м. Малин, Житомирська обл.). Загалом на тренінгу було 28 учасників.

Після вітального слова від директора КАЙДЗЕН Клубу Івана Сарвара група учасників приступила до самого тренінгу. Спочатку після знайомства і виявлення очікувань учасників група включилася в невелику дискусію «КАЙДЗЕН і ощадливе виробництво – це одне і те ж?» Далі розпочався «хаос». Це ділова гра з виготовлення паперових коробок направлена на виявлення основних втрат у процесі виробництва. У результаті обидві команди «залишилися в збитку», так як в хаосі складно було налаштувати виробництво на отримання прибутку. Далі було обговорення гри на виявлення основних проблем, які вплинули на «збитковість виробництва коробок».

Другий день тренінгу був присвячений розгляду таких питань як організація робочого простору за системою 5S, візуальний менеджмент і стандартизація операцій. А за підсумками отриманих знань учасники зіграли 2й і 3й раунди гри «хаос», в якій дві групи шукали шляхи оптимізації своїх виробничих процесів і будували карту майбутнього стану виробництва коробок з урахуванням розподілу «ролей», розстановкою робочих зон і застосування інструментів ощадливого виробництва. За результатами ділової гри спостерігалося збільшення відсотка виконання замовлення, зменшення браку і незакінченого виробництва. Як ми бачимо, система КАЙДЗЕН дійсно працює і приносить позитивні результати. А після ділової гри всі учасники ділилися своїми думками щодо правильної організації виробництва та шляхами поліпшення бізнес-процесів у компанії.

На завершення тренінгу учасники поділилися своїм досвідом впровадження інструментів ощадливого виробництва на своїх підприємствах, а також розповіли про плани реалізації нових інструментів і методик КАЙДЗЕН, про які дізналися під час тренінгу.

Ми раді, що всі учасники залишилися дуже задоволеними і отримали нові знання і, можливо, ідеї для втілення інструментів КАЙДЗЕН в своїх компаніях. Ми бажаємо всім успіхів і безперервних поліпшень!