Майстер-клас на тему «Роль філософії КАЙДЗЕН при реалізації місії проекту»

23 травня 2015р. Українською асоціацією управління проектами УАУП за підтримки КАЙДЗЕН Клубу в Україні та Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ» в рамках ХII Міжнародної конференції з управління проектами проводився майстер-клас на тему «Роль філософії КАЙДЗЕН при реалізації місії проекту». Спікером був Генеральний директор фабрики JTI Єгипет Сергій Миколайович Лавриков, який має великий досвід впровадження і реалізації інструментів ощадливого виробництва, як в Україні, так і за кордоном.

На майстер-класі були присутні більше 50 учасників, серед яких представники таких компаній як, ТОВ «Єва Бикова Колекшин», ТОВ «Кронас», ТОВ «Іва Тревел», ПрАТ «Елопак-Фастів», Компанія «Юнівест Маркетинг», ТОВ «АДМ», Міжнародний інститут бізнесу (МІБ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Київська Школа Економіки (KSE), ПрАТ «Орджонікідзевський рудоремонтний завод», консалтингова компанія «Strategic Group» та ін.

Концептуальна частина майстер-класу розпочалася з обговорення питань командної роботи та важливості обміну ідеями між членами команди. Сергій Миколайович відзначив, що для того щоб втілити будь-який проект в життя перш за все необхідно змоделювати процес від початку до кінця, розбивши його при цьому на проміжні етапи. Тільки після цього проект стає готовим до втілення в реальність. Запорукою успіху проекту є загальне узгодження бачення його реалізації з багатьох питань. При цьому, кожен етап обов’язково проходить цикл за формулою: планування, виконання, перевірка, коригування. Далі пан Лавриков перейшов до головного питання – яку роль відіграє КАЙДЗЕН у цьому процесі? Виявляється, що система КАЙДЗЕН допомагає пройти кожен з вище перелічених етапів з мінімальними втратами (а ми знаємо, що існує вісім видів втрат, які в Японії називаються «муда»). Це досягається шляхом залучення в процес кожного учасника, який приймає участь в реалізації проекту. Таким чином підвищується рівень командної гри, взаємної відповідальності та досягнення цілей, поставлених у рамках проекту. Так формується соціальний капітал, який за гроші не купиш, але який дорогого коштує.

Далі майстер-клас перейшов у формат дискусії, під час якої учасники могли задавати питання панові Лаврикову. Наприклад, представник Європейського банку реконструкції та розвитку Ольга Іванченко поцікавилася, як досягти того, щоб співробітники не боялися висловлювати свої пропозиції і відповідно були «почуті» керівництвом. І всі разом в процесі обговорення прийшли до спільного висновку, що для того щоб співробітники сприймали КАЙДЗЕН, перш за все керівництво само повинне сприймати цю філософію. А ті, хто подає ідеї для поліпшення роботи компанії, повинні бути нагороджені за це. І винагорода не завжди носить матеріальний характер. Про це керівництво має пам’ятати завжди. А успіх в довгостроковій перспективі досягається тільки шляхом щоденних вивірених кроків усієї команди з постійним аналізом і втіленням поліпшень.

На даному заході був присутній також пан Реуш, професор Дортмундського Університету прикладних наук і мистецтв. Пітер Реуш виступив із заключним зверненням до лектора, в якому високо оцінив роботу, проведену паном Лавриковим, і надихнув усіх присутніх до практики ведення проектів.

КАЙДЗЕН Клуб в Україні, а також всі учасники безмежно вдячні Сергію Миколайовичу за те, що він знайшов можливість приїхати в Україну і провести цей майстер-клас. Ми бажаємо всім втілення нових проектів у життя, а освоїти цей непростий шлях обов’язково допоможе КАЙДЗЕН.