ПрАТ «Керамет» впроваджує Ощадливе виробництво

Останнім часом в Україні спостерігається тенденція підвищення інтересу до Ощадливого виробництва. А багато компаній не лише цікавляться цією системою, а вже активно роблять кроки щодо поліпшення. Однією з таких компаній є ПрАТ «Керамет», яка розпочала впровадження філософії КАЙДЗЕН із застосування інструменту 5S у вересні 2014 року. Для інформації – ПрАТ «Керамет» надає повний комплекс послуг зі збору, заготовки та переробки чорних металів. Працює на ринку України з 1990 року.

Для кращого розуміння і поглиблення знань стосовно інструментів КАЙДЗЕН співробітники ПрАТ «Керамет» 15-16 червня проходили практичне навчання за темою «ТРМ, автономне обслуговування та 5S». Тренер КАЙДЗЕН Клубу Антоніна Соколова два дні з групою передових фахівців компанії обговорювала подальші кроки щодо застосування інструментів з поліпшень.

Перший день розпочався з загального огляду системи КАЙДЗЕН та розбору видів втрат у процесах. Окремим пунктом розібрали тему повної ефективності обладнання (ОЕЕ) і розглянули методику розрахунку ОЕЕ. Група самостійно спробувала розрахувати цей показник, спираючись на реальні показники. Після цього з аудиторії ми пішли в ГЕМБА для того, щоб подивитися поточний стан і можливості для поліпшення. Огляд розпочався з дільниці електриків. Хочеться відзначити, що на цій дільниці інструменти КАЙДЗЕН, такі як 5S і візуалізація уже активно впроваджуються. Керує цим процесом начальник цієї дільниці.

Далі ми перейшли на механічну дільницю. Керівник цієї дільниці також є ідейним натхненником впровадження системи постійних поліпшень в цій зоні. Будь-яка людина, яка коли-небудь працювала на виробничому підприємстві, зрозуміє, чому механічні дільниці завжди залучаються до цього процесу повільно. Але, тим не менш, Сергій Аржавічев – керівник механічної дільниці ПрАТ «Керамет», налаштований оптимістично і поступово залучає своїх колег до цього процесу.

Після обговорень за день було виявлено, що для учасників тренінгу дуже важливим є питання залучення в процес постійного вдосконалення всіх співробітників компанії. І другий день приділили увагу розгляду питання залучення персоналу, а також більш детально розглянули інструмент 5S і нюанси його впровадження.

В результаті за два дні навчання ми з групою змогли обговорити подальші кроки ПрАТ «Керамет» у напрямку Ощадливого виробництва. А після відвідування виробничих площ тренер звернула увагу учасників тренінгу на можливості для поліпшення.

Ми сподіваємося, що співробітники ПрАТ «Керамет» продовжуватимуть також активно застосовувати інструменти КАЙДЗЕН у своїй діяльності, а тренінг дав їм знання, які будуть їм у цьому сприяти.