Розвиток системи КАЙДЗЕН в ТОВ «Екопласт»

Ми вже говорили про активний інтерес українських компаній до системи КАЙДЗЕН. Хочемо розповісти ще про одну компанію у Хмельницькому, яка теж пройшла великий шлях у цьому напрямку. Для інформації – ТОВ «Екопласт» займається виробництвом ПЕТ продукції і є однією з лідируючих компаній в Європі у цьому напрямку. Виробничі потужності компанії не так давно перемістилися у нове приміщення, і, за словами керівництва, було прийнято рішення про застосування Ощадливого виробництва з початку моменту роботи на новому місці. Хочеться відзначити, що у застосуванні таких інструментів КАЙДЗЕН, як 5S і візуалізація у компанії вже проведена велика робота з наочними результатами. А для залучення співробітників компанії у процес постійного вдосконалення було прийнято рішення про проведення корпоративного навчання.

І ось, 18-19 червня 2015р. 20 представників компанії «Екопласт» проходили навчання на тему «Організація Ощадливого виробництва щодо виготовлення готової продукції». Це був вступний тренінг, метою якого було показати на прикладі ділової гри «ХАОС» важливість застосування інструментів КАЙДЗЕН у повсякденній роботі. Відразу після знайомства учасники тренінгу поділилися на дві команди, розподілили ролі і почали «налаштовувати виробництво» схожим за типом продукції, яку виготовляє їх компанія. Результат – обидві команди не досягли запланованого результату. І подальша робота вже полягала у роз'ясненні суті та ролі найважливіших інструментів КАЙДЗЕН, таких як 5S, TPM, TQM, SMED. Окремим пунктом було розглянуто такий інструмент, як картування потоку створення цінності. Співробітники компанії «Екопласт» спробували самостійно побудувати карту виходячи з результатів ділової гри. Карта дала наочне розуміння про проблеми в процесі виробництва і група разом з тренером обговорила можливості поліпшення потоку.

Наступного дня вже відбувся другий етап ділової гри. Результат – обидві команди досягли запланованого результату, при тому, що у кожній команді в процесі виробництва продукції вже було менше учасників, ніж у попередній день. Особливо хочеться відзначити, що гра проходила набагато тихіше, кожен виконував свою функцію й у певній чіткій послідовності, зайвих рухів майже не спостерігалося і простоїв у роботі теж.

Тому, ми сподіваємося, що бізнес-консультант КАЙДЗЕН Клубу Антоніна Соколова змогла ще більше залучити до КАЙДЗЕН співробітників ТОВ «Екопласт», які брали участь у тренінгу. І тепер, розуміючи, як за допомогою інструментів КАЙДЗЕН можна вибудовувати потоки в компанії, усуваючи при цьому всілякі втрати, співробітники «Екопласт» за допомогою японської методики зможуть побудувати «ощадливу компанію» у нас в Україні.