Співробітники СП ТОВ «Модерн-Експо» вчаться аналізувати потоки створення цінності

КАЙДЗЕН-рух в Україні розвивається стрімкими темпами. На підтвердження цього наводимо приклад ще однієї ощадливої компанії в Україні з якою КАЙДЗЕН Клуб познайомився на Першій всеукраїнській КАЙДЗЕН-конференції в 2014 році. Це компанія СП ТОВ «Модерн-Експо», яка знаходиться в м. Луцьк. Цей міжнародний холдинг є провідним виробником і постачальником торгового обладнання в Центральній та Східній Європі. Сьогодні «Модерн-Експо» поставляє свою продукцію в більш ніж 50 країн світу.

Генеральний директор компанії Петро Павлович Пилипюк розповів, що ощадливе виробництво в «Модерн-Експо» почали впроваджувати близько двох років тому. На даний момент в компанії вже є група фахівців, які курують різні проекти з впровадження інструментів КАЙДЗЕН, проводять внутрішнє навчання співробітників (а їх у компанії більше ніж 1700). Керівники різних департаментів постійно проходять навчання з теми ощадливого виробництва. Після одного з таких тренінгів, який проходив у КАЙДЗЕН Клубі в квітні цього року, було прийнято рішення навчити групу фахівців компанії «Модерн-Експо» одному з інструментів КАЙДЗЕН. І 22-24 червня 2015 року тренер КАЙДЗЕН Клубу Антоніна Соколова проводила практичний тренінг на тему «Картування потоків створення цінності», під час якого група з 20 учасників будувала карту поточного стану одного з виробничих потоків.

Так як група на тренінгу складалася зі співробітників, котрі вже мають розуміння про систему КАЙДЗЕН і про особливості її застосування, то робота з ними виявилася дуже продуктивною – багато питань, 100%-а захопленість і постійний інтерес протягом усіх трьох днів. В результаті була побудована карта поточного стану потоку створення цінності, виявлено проблеми, усунувши які, на думку учасників тренінгу, можна побудувати більш продуктивний процес виготовлення продукції. Діаграма Спагетті, в свою чергу, показала можливості для поліпшення з боку усунення таких проблем, як «Зайві рухи». На карті були розставлені фокуси КАЙДЗЕН, які будуть допомагати при побудові карти майбутнього та ідеального стану.

Під час підбиття підсумків тренінгу відбулася презентація результатів 3-х денної роботи групи перед керівництвом компанії «Модерн-Експо», серед яких були присутні директор з виробництва Ігор Михайлович Мордас і головний інженер Богдан Миколайович Мазуркевич. Хочеться відзначити, що за час навчання була виконана величезна робота і співробітники «Модерн-Експо» отримали практичні навички застосування такого інструменту аналізу, як картування потоків створення цінності. Правильно побудована карта поточного стану – це незамінний інструмент для кожного керівника, який дає можливість побачити проблемні місця у процесі створення продукції, усунувши які можна значно поліпшити ефективність усього потоку створення цінності.

Ми бажаємо компанії «Модерн-Експо» побільше таких активних співробітників, які будуть розвивати ощадливе виробництво і своїм прикладом залучати до цього процесу своїх колег.