Філософія КАЙДЗЕН як стиль життя

Розібратися в тому, що таке філософія КАЙДЗЕН і як її застосовувати на українських підприємствах, ми з групою українських підприємців змогли завдяки КАЙДЗЕН туру на фабрику JTI Україна. І ось 23 жовтня 2015р. представники таких компаній як: ПАТ «Теремно ХЛІБ» (м. Луцьк), ELEKS (м. Львів), НПФ «ЕКОТОН» (м. Чугуїв, Харківська обл.), Одеська залізниця (м. Одеса), ТД ТОВ «Актив-Агро» (м. Дніпропетровськ), ТОВ «АК «БІЗНЕС ДЖЕТ ТРЕВЕЛ» і ТОВ «Дойчелектросервіс» (м. Київ) з навчальним візитом відвідали одне з найбільш зразкових підприємств з впровадження інструментів ощадливого виробництва.

У тому, що фабрика JTI у Кременчуці успішно впроваджує інструменти ощадливого виробництва видно навіть з прохідної фабрики, де розміщені інформативні стенди про безпеку і табло, на якому висвічується кількість днів без виробничих травм. Не можемо не відзначити, що питанням безпеки співробітників і відвідувачів фабрики приділяється особлива увага, про що свідчать чіткі правила та інструкції, яких дотримуються всі без винятку, а керівництво подає позитивний приклад.

Щоб познайомити учасників з інструментами ощадливого виробництва представники фабрики JTI підготували наочні презентації про систему 5S3R, Систему подачі пропозицій і мотивації співробітників, а також про те, яка роль Топ-менеджменту на різних етапах її реалізації. Віола Матросова, директор з персоналу, як представник вищого керівництва і координатор безперервних поліпшень в адміністративному відділі, поділилася своїм досвідом впровадження і підтримки змін. А менеджер виробничої дільниці Євген Єрємєєв, розповів про початковий етап реалізації ощадливого виробництва – систему 5S. Адже щоб приступити до вдосконалення процесів у компанії, потрібно навести порядок і побачити можливості для поліпшень.

На завершення ознайомлювальної теоретичної частини Костянтин Цехоцький, менеджер складу запчастин та устаткування, розповів про Систему подачі, обробки та прийняття пропозицій. Так в компанії JTI розроблена система, за якою кожен співробітник, заповнивши спеціальну форму, може подати пропозицію, яка усуне якусь невідповідність або ж поліпшить умови праці.

Після сесії питань і активної дискусії учасники вирушили в ГЕМБА, щоб побачити застосування інструментів КАЙДЗЕН на виробництві. Що хотілося б відзначити, так це ідеальну чистоту і порядок виробництва, розмітку, звукові сигнали і стенди, що попереджають про заходи безпеки, стенди з ключовими показниками ефективності, планами з реалізації та результатами впровадження ощадливого виробництва.

Також у компанії проводяться так звані «акції», які задають тематику подачі пропозицій. Так на фабриці реалізовувались такі, наприклад, «акції», як: зменшення відходів, боротьба з тютюновим жучком, зменшення браку та інше. Щоб мотивувати співробітників до подачі пропозицій інформація транслюється на корпоративному ТБ, розміщується на стендах, у вигляді брошур лежить у зонах відпочинку. Тільки спільні зусилля, тільки залучення всього персоналу допоможе компанії розвиватися, досягати стабільних результатів і впроваджувати постійні поліпшення. Філософія КАЙДЗЕН для JTI це вже стиль життя, співробітники «живуть» цими поліпшеннями, змінюються самі і змінюють середовище навколо себе. Як кажуть у JTI: «Одна команда – єдиний результат».