Як впровадити КАЙДЗЕН? Досвід компанії JTI Україна

З 2013 року в рамках співпраці з компанією Джей Ті Інтернешнл Україна (JTI) КАЙДЗЕН Клуб організував 15 навчальних КАЙДЗЕН турів на фабрику JTI, щоб дати можливість українським підприємцям на власні очі побачити працюючу за принципами філософії КАЙДЗЕН компанію. Цього разу в турі брали участь, як новачки, так і ті представники українських компаній, які досягли значних результатів у реалізації ощадливого виробництва у себе на підприємствах. 4 грудня 2015р. у КАЙДЗЕН турі взяли участь представники таких компаній як: ПАТ «Лантманнен Акса» (м. Бориспіль), ТОВ НВО «Екософт», ТОВ ІТЦ «Івік» (м. Київ), СБК «КОЛІБРІ» і ТОВ МЗ «Дніпросталь» (м. Дніпропетровськ).

Теоретичну частину туру розпочала директор з персоналу Віола Матросова і коротко розповіла про історію становлення фабрики JTI, а також яка роль вищого керівництва, у тому числі директора з персоналу, при роботі зі співробітниками під час реалізації філософії безперервних поліпшень. За словами пані Матросової немає нічого складного при впровадженні ощадливого виробництва, якщо приділяти особливу увагу співробітникам. Для цього потрібно постійно з ними говорити, давати зворотний зв'язок, мотивувати і показувати приклад.

Продовжив тур Євген Єрємєєв, майстер виробничої ділянки, своєю доповіддю на тему 5S3R. Пан Єрємєєв дуже доступно розповів про етапи впровадження системи і привів наочні приклади реалізації безперервних поліпшень на фабриці. На завершення теоретичної частини менеджер складу запчастин та устаткування і координатор системи пропозицій Костянтин Цехоцький поділився з учасниками туру досвідом реалізації системи пропозицій і які вигоди отримала фабрика при їх впровадженні.

Хочеться відзначити, що в цьому році фабрика JTI в Кременчуці отримала другий Золотий сертифікат з реалізації системи КАЙДЗЕН. Попередній раз аудит проводили на трьох зонах, де впроваджувався КАЙДЗЕН. Цього ж року аудит проходило вже дев'ять зон. А наступного разу перевірка буде проходити вже по всьому підприємству, що є ще більш складним викликом для компанії, яка як, здавалося б, вже повністю працює за системою КАЙДЗЕН. Видно, що в цю філософію залучені всі співробітники компанії і це не може не мотивувати.

Практична частина туру проходила вже на виробництві, де учасники бачили приклади реалізації ощадливого виробництва в цехах, а саме як позначена розмітка, стенди з КРI і різні інформативні дошки, всі інструменти та інвентар на «своєму» місці. По завершенні туру фабрикою Костянтин Цехоцький провів групу учасників у склад запчастин та устаткування і показав, як працює система 5S3R. Після візиту фабрики всі учасники знову зібралися в конференц-залі, щоб підсумувати побачене і задати свої питання представникам фабрики JTI.

Усі учасники отримали нові знання, хтось нові ідеї для впровадження КАЙДЗЕН на своїх підприємствах і головне, багато позитивних емоцій від обміну досвідом. Ми в черговий раз переконуємося, що філософія постійних змін не тільки цікава, але і може бути застосована в наших умовах, вона дозволяє зробити умови праці комфортними і отримати додаткові вигоди. Адже коли правильно обраний шлях, то вже не ви йдете по ньому, а шлях веде вас!