Місце карти потоку створення цінності в системі Ощадливого виробництва

19 і 20 травня 2016р. в КАЙДЗЕН Клубі в Україні проходив тренінг на тему «Місце карти потоку створення цінності в системі Ощадливого виробництва», в якому взяли участь представники таких компаній як Полтавський ГЗК, Єристівський ГЗК, Лантманнен Акса, МЛ ДІЛА, Арт Метал Фурнітура, Прес Корпорейшн Лімітед та ін. Програму проводила тренер з 12-річним досвідом та бізнес-консультант КАЙДЗЕН Клубу Антоніна Соколова. Серед учасників тренінгу були як ті, що тільки починають знайомитися з системою ощадливого виробництва, так і представники компаній-членів КАЙДЗЕН Клубу, які впроваджують цю систему уже не один рік.

Метою тренінгу було навчитися шукати приховані втрати в процесах та їх усунення за допомогою інструментів КАЙДЗЕН, що, в свою чергу, буде призводити до підвищення продуктивності бізнес-процесів. Тренінг був побудований таким чином, щоб в ході ділової гри учасники в кілька раундів змогли організувати ефективний потік створення цінності, в нашому випадку на прикладі «виробництва» паперових стаканчиків. Спочатку процес був організований таким чином, як зазвичай буває в компаніях – багато зайвих рухів, непотрібні запаси, брак, переробки... А далі учасники тренінгу за допомогою різних інструментів шукали втрати в процесі, знаходили вузькі місця та все це відображали на карті поточного стану. Потім потрібно було побудувати карту майбутнього стану, виключивши всі можливі втрати, та зробити організацію потоку створення цінності максимально ефективною. З чим учасники успішно впоралися.

Ми сподіваємося, що кожен учасник після двох днів тренінгу виніс корисну для себе інформацію та надалі отримані знання вже будуть застосовуватися в реальних умовах на робочих місцях.