Впровадження КАЙДЗЕН харчовою компанією Лантманнен Акса

Велике бажання керівника і поступова залученість усієї команди в процес впровадження японської філософії КАЙДЗЕН вже за короткий проміжок часу може принести значні результати для компанії. Яскравим прикладом цього є ПАТ «Лантманнен Акса», яка 28 липня приймала у себе на виробництві другий КАЙДЗЕН-тур, ділячись своїм досвідом і досягненнями від реалізації безперервних поліпшень. Хочемо нагадати, що компанія Лантманнен Акса почала впроваджувати КАЙДЗЕН у 2012 році.

Цей КАЙДЗЕН-тур відвідали представники таких компаній, як ПрАТ «Керамет» (м. Кам'янське), ТОВ «Рабен Україна», ТОВ «Жефко Україна», ТОВ «Інтерпроект GMBH», ТОВ «Вассеркрафт Бюро» (м.Київ), ПАТ «Теремно-Хліб» (м.Луцьк), ТОВ «Прес Корпорейшн Лімітед» (м.Вінниця) та інші. Як ми бачимо, компанії з різних сфер і напрямків діяльності цікавляться японським стилем менеджменту і хочуть перейняти досвід успішної реалізації КАЙДЗЕН для своїх компаній.

Під час теоретичної частини туру представники компанії Лантманнен Акса розповіли учасникам туру про систему LEAD (Learn – Engage – Analyze – Do) та основних її інструментах. Так, Яна Ситніченко – виконавчий директор компанії, розповіла про історію впровадження ощадливого виробництва, а також, що ця система націлена на досягнення таких результатів, як підвищення результативності, розвиток потенціалу працівників, поліпшення комунікацій всередині компанії, стандартизацію та спрощення процесів, вивільнення капіталу та інше

Далі В'ячеслав Мельник – юрист компанії, повідав про структуру системи LEAD, а також про один з головних інструментів цієї системи – робочих командах. LEAD-команда займається вирішенням конкретної проблеми або завдання, наприклад, зниженням втрат часу пов'язаних з переходами лінії на інший продукт. А Ярослав Шпортюк – керівник служби логістики, розповів про систему пропозицій у компанії, яка називається «Фішка». Ярослав більш детально зупинився на системі заохочень за подану та реалізовану ідею, а також навів приклади реалізації кращих пропозицій.

На завершення теоретичної частини туру Наталія Вінникова – HR-директор компанії, розповіла про програми, спрямовані на розвиток комунікації всередині компанії, мотивації персоналу та соціальних проектах, які реалізовують у Лантманнен Акса.

Після теоретичної частини всі учасники туру вирушили в цех, щоб побачити процес виробництва пластівців та впровадження системи КАЙДЗЕН. Також, на прохання учасників, була проведена екскурсія на склад запчастин та у котельню.

Завершився КАЙДЗЕН-тур обговоренням побаченого та підбиттям підсумків. А найактивніші з учасників отримали призи з продукцією компанії Лантманнен Акса. Ми сподіваємося, що всі учасники туру отримали масу вражень, емоцій та ідей щодо реалізації системи безперервних поліпшень. І, можливо, найближчим часом ми відправимося з КАЙДЗЕН-туром до одного з представників сьогоднішнього туру.