КАЙДЗЕН: практика застосування та вплив на бізнес-результати

Усі ми знаємо, що інтерес до японської філософії КАЙДЗЕН в Україні зростає стрімкими темпами, а методику постійних поліпшень можуть застосовувати як виробничі компанії, так і компанії сфери послуг. У зв'язку з цим, 25 жовтня 2016р. КАЙДЗЕН Клуб в Україні спільно з Міжнародним інститутом менеджменту (МІМ-Київ) проводив відкритий КАЙДЗЕН-семінар. Метою якого було розповісти, як одна з найбільших типографій «Компанія «Юнівест Маркетинг» успішно впровадила у себе японський стиль менеджменту, а також яку роль відіграють інструменти КАЙДЗЕН в оптимізації фінансових процесів на прикладі групи компаній ТАС

У семінарі взяло участь близько 90 осіб, з таких компаній як: Компанія «KERNEL», ТОВ «Метінвест-СМЦ», ПАТ «ДПЗКУ», ПАТ «Донбасенерго», ТОВ "Ексіст Автомотив", ТОВ «Фоззі-Фуд», АТ СГ «ТАС», ТОВ «Раута Груп», ТОВ «Фармаксі», ТОВ "Прайм-Прінт", ТОВ "ОТС-Україна" (м.Київ), ТОВ «Прес Корпорейшн Лімітед (м.Вінниця), ПАТ «Вайдманн-МПФ» (Житомирська обл.) та ін.

На початку семінару директор департаменту персоналу компанії «Юнівест Маркетинг» Олена Кудряшова, в своїй доповіді розповіла про основні зовнішні та внутрішні загрози, які виникають майже у всіх компаній і як за допомогою застосування КАЙДЗЕН їх усунути. Олена описала основні кроки становлення КАЙДЗЕН у компанії, успішні результати від їх впровадження і підкреслила, що їхня команда не збирається зупинятися на досягнутому. Важливу роль у впровадженні філософії КАЙДЗЕН становить корпоративна культура, корпоративні цінності та комунікація між співробітниками. А ключ до успішної реалізації інструментів КАЙДЗЕН лежить у навчанні та мотивації персоналу. Внаслідок цього, з'являється розуміння необхідності застосування даної методології та ролі кожного співробітника у цьому процесі. На завершення своєї доповіді пані Кудряшова поділилася з учасниками списком рекомендованої літератури, яка була корисна колективу компанії на ранніх етапах впровадження КАЙДЗЕН.

Продовжив КАЙДЗЕН-семінар фінансовий директор групи компаній ТАС Сергій Дацун з доповіддю про впровадження КАЙДЗЕН у фінансовому секторі. Сергій розповів про те, як почався його шлях у КАЙДЗЕН та які можливості відкриваються при впровадженні інструментів ощадливого виробництва. Пан Дацун є Сертифікованим Практиком з ощадливого виробництва та на семінарі з радістю поділився своїм досвідом. Сергій навів приклади проблем, які виникають при складанні фінансової звітності та тимчасових витрат. І показав, як за допомогою інструментів КАЙДЗЕН можна підвищити ефективність цього процесу і суттєво його прискорити, скоротити час «пролежування" документів та рутинної роботи.

На завершення хочеться сказати, що КАЙДЗЕН може бути застосовний абсолютно у будь-якій сфері діяльності, головне, розуміти важливість і необхідність застосування безперервних постійних поліпшень.