Херсонські підприємці приєднуються до руху КАЙДЗЕН

Не секрет, що у важкий час бізнес стагнує: зростання сповільнюється, кожен хоче зберегти наявну нішу, утримати позиції, і більше сподівається на пільги і «тінь», ніж на розвиток. Однак, на щастя, так думають не всі. І поки одні дивляться в бік примарного інвестора, є і ті, хто дивиться в бік розвитку. Ці люди розуміють: залишаючись незмінними, на нові горизонти не вийдеш. Треба змінюватися самим, рости, досягати, вчитися у кращих.

Про це в першу чергу йшлося на семінарі в ІСС Ukraine, який організували в Херсоні 10 квітня з ініціативи керівника Херсонського регіонального представництва Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Анатолія Хоменка і директора КАЙДЗЕН Клубу в Україні Івана Сарвара. Семінар проходив в рамках проекту «Рік Японії в Україні» за підтримки Посольства Японії в Україні.

Херсонським підприємцям розповіли про те, як, незважаючи на кризу, не упускати, а використовувати можливості. Не заговорювати, а реалізовувати, не планувати, а рухатися. Виявляється, в першу чергу, потрібно розвивати колектив – заохочувати співробітників-новаторів, обговорювати їх ідеї, створювати умови для навчання і розвитку. Слід впроваджувати нові технології (окремо розповіли, які і як залучати на виробництво без ризику його розгойдати). А ще необхідно слідувати міжнародним стандартам. Певною мірою це виклик – тоді, коли більшість знижує планку в ім'я виживання, учасникам семінару радили її підвищувати. Але тільки так, на думку фахівців, що працюють десятиліттями, досягається багаторічна перспектива.

«Я радий, що цей семінар проходить у нас на Херсонщині. Тут зібралися ті, хто вміє працювати, хто докладав і буде докладати всіх зусиль до виходу нашого регіону з кризи, при чому не на словах, а на ділі. Ми вміємо працювати, вміємо діяти спільно. А наші гості, сподіваюся, зможуть задати потрібний вектор цим зусиллям, підкажуть ті напрямки, які нам допоможуть».

Анатолій Хоменко