Одна команда – єдиний результат!

Одна команда – єдиний результат! – саме це гасло найкраще характеризує компанію JTI Україна, яка протягом тривалого часу впроваджує інструменти КАЙДЗЕН і повністю працює за цією системою. А щоб переконатися в цьому, 16 серпня 2017р. група підприємців з усієї України вирушили в КАЙДЗЕН-тур на фабрику JTI Україна в м. Кременчук.

Уже традиційно теоретична частина туру почалася з презентації Василя Губарця, керівника зв'язку з громадськістю компанії JTI Україна. Василь розповів про компанію JTI та про її присутність на світовому ринку. Так, JTI входить в групу компаній Japan Tobacco, провідного міжнародного виробника тютюнової продукції, представлена в 120 країнах і об'єднує більше 26 000 працівників.

Далі Ольга Грищенко, менеджер з адміністративних питань фабрики JTI, розповіла про саму фабрику JTI, її цінності та впровадження системи КАЙДЗЕН. Ольга зазначила, що КАЙДЗЕН в компанії ґрунтується на трьох основних програмах: Системі робочих груп, Системі пропозицій і Системі 5S3R. Хочеться відзначити, що за результатами аудитів, які систематично проводяться в компанії, з моменту впровадження системи КАЙДЗЕН фабрика JTI отримала вже 3 золотих сертифіката (золотий сертифікат підтверджує оцінку впровадження системи КАЙДЗЕН на рівні 95-100%). Це говорить про велике залучення персоналу в систему КАЙДЗЕН, більш того, в компанії проводяться різні акції, які мотивують співробітників подавати ідеї щодо поліпшень на певну тему: поліпшення робочого місця, підвищення якості, усунення втрат і т.д. У цьому році була акція приурочена впровадженню системи КАЙДЗЕН вдома. Так співробітники впроваджували інструменти КАЙДЗЕН у себе вдома, і за результатами впровадження визначалися переможці, які отримали цінні призи та заохочення.

Далі Євген Єремєєв, майстер виробничої дільниці фабрики JTI, розповів про систему впровадження 5S3R. За словами Євгена, запуск системи 5S3R відбувається в три етапи:
1) люди бачать зміни (обладнання / офіси змінюються).
2) змінюються люди (зміни в середовищі призводить до зміни мислення і ставлення людей до роботи).
3) змінюється культура (співробітники бажають працювати в чистому, безпечному середовищі, пропонують варіанти для поліпшення робочого процесу).

На завершення теоретичної частини Костянтин Цехоцкий, менеджер відділу з обліку та зберігання акцизних марок і запчастин / координатор системи пропозицій INNOVATE фабрики JTI, поділився досвідом реалізації системи пропозицій в японській компанії і тим, якого результату їм вдалося досягти. Костянтин розповів про трансформацію системи пропозицій і про перехід з кількісних до якісних пропозицій. Головною запорукою мотивації співробітників подавати ідеї є зворотний зв'язок. Кожен співробітник почутий, його ідея розглянута і по ній надано зворотній зв'язок.

Практична частина туру проходила вже в виробничих цехах, де учасники змогли наочно побачити реалізовані інструменти КАЙДЗЕН. Під час екскурсії по фабриці JTI учасники КАЙДЗЕН-туру змогли не тільки подивитися виробничий процес, а й задати питання гідам, а також зробити фотографії того, що могло б бути впроваджено на їх підприємствах.

Ми дякуємо колегам компанії JTI за відкритість і бажання поділитися своїм досвідом впровадження філософії постійних поліпшень. Щиро віримо, що після такого туру ніхто з учасників не залишився байдужим і однодумців філософії КАЙДЗЕН стало ще більше!