Як марафонці на VIII Етапі з Управлінням ланцюгами постачань розбиралися

Слово «логістика» відоме ще з часів Римської імперії, де службовці, що займалися розподілом продуктів харчування, називалися «логістами» . А наукою логістика стала завдяки розвитку військової справи. Так, візантійський цар Леон VI (865–912 рр.) вважав, що завданням логістики є сплачувати данину армії, належно постачати їй зброю і військове майно, вчасно й повною мірою піклуватися про її потреби та належним чином готувати кожен акт військового походу, робити правильний аналіз місцевості з огляду на пересування армії та сили супротивника й відповідно до цих функцій управляти та керувати, тобто розпоряджатися рухом і розподілом власних збройних сил.

Сучасне уявлення про логістику сильно відрізняється від оригінального. Якщо раніше термін описував фізичний рух сировини і товарів, то тепер він включає планування, закупки, транспортування та зберігання. Подальшим розвитком логістики є термін Управління ланцюгом постачань (Supply Chain Management), що є свідченням зростаючого розуміння компаніями важливості координації всіх функцій і бізнес-процесів.

Управління ланцюгами постачань (Supply Chain Management) – це управлінська концепція і організаційна стратегія, яка полягає в інтегрованому підході до планування та управління всім потоком інформації про сировину, матеріали, продукти, послуги, що виникають і перетворюються в логістичних і виробничих процесах компанії, націленої на сукупний економічний ефект, що можна порахувати (зниження витрат, задоволення попиту на кінцеву продукцію).

Саме на VIII Етапі КАЙДЗЕН-марафону ми розглядали, як Кайдзен може допомогти покращити процес логістики. Ощадливе Управління ланцюгами постачань – це підхід до управління потоками, заснований на постійному прагненні до усунення втрат. Більшість компаній зосереджуються на усуненні втрат тільки в виробничих процесах, але в логістичних процесах їх не менше.

Приклад.
Споживачеві абсолютно не потрібно, щоб готовий продукт або його деталі лежали на складі. Проте, при традиційній системі управління складські витрати, а також всі витрати, пов'язані з переробкою, браком та інші непрямі витрати перекладаються на споживача.

Марафонці ретельно вивчали та вдосконалювали свої навички в сфері логістики на виробництві. Захоплююча бізнес-гра з виготовлення паперових коробок різного розміру була вдалим тренажером для вивчення всіх логістичних етапів на щойно створеному ПрАТ «Еко-Пак». Гра, як і у житті, показує як на долоні де, коли і чому виникають перешкоди, труднощі та втрати на виробництві та в логістиці.

Результатом роботи марафонців за день було визначення 9 кроків для Ощадливого Управління ланцюгами постачань:

1. Усуньте всі втрати у вашому ланцюгу постачань, так щоб залишилася тільки цінність.
2. Використовуйте сучасні технології для поліпшення вашого ланцюга постачань.
3. Зробіть Використання матеріалів Замовником видимим для всіх учасників ланцюга.
4. Скоротіть час постачань.
5. Створіть Потік / Вирівнюйте навантаження в Потоці.
6. Використовуйте витягаючі системи, наприклад Канбан.
7. Збільшіть швидкість проходу Товарів і матеріалів в ланцюзі, знизьте варіації.
8. Співпрацюйте й дисциплінує ваші процеси.