«КАЙДЗЕН – звучить як секта, але дуже прикольна штука»

14 вересня 2017 року, в місті Дніпро пройшов вже четвертий КАЙДЗЕН-тур в компанію Інтерпайп Сталь. ІНТЕРПАЙП Сталь займається впровадженням інструментів КАЙДЗЕН з 2012 року. Ініціатором став сам керівник компанії. Тому була створена команда, яка почала займатися в цьому напрямку і завдяки цьому, компанія досягла вагомих результатів, а також продовжує поліпшуватися кожен день.

КАЙДЗЕН-тур розпочався з промо-ролика компанії, в якому були представлені знакові події компанії Інтерпайп. Теоретичну частину туру відкрила фахівець з постійного вдосконалення і координації проектів компанії – Юлія Братусь. На слайдах Юлія показала реалії 2012 року с якими зіткнулася компанія на початку впровадження філософії Кайдзен. «Комунікація – Ахіллесова п'ята будь-якої компанії. Комунікація «зверху вниз» набагато легша, так як «низ» найчастіше ніяк не може достукатися до керівника. Люди – це найголовніше в компанії і без них наше чудове підприємство просто груда металу і бетону, – зазначила Юлія. – У 2012 році у кожної проблеми в нашій компанії було ім'я. Через п'ять років – у кожної проблеми є причина. Науково було доведено, що людський фактор є причиною виникнення проблем тільки в 2% випадків».

Далі естафету перейняв Володимир Медведєв – фахівець з постійного вдосконалення та проектного менеджменту. Володимир розповів, що компанія дуже багато ресурсів вклала в створення комфортних умов праці, прививаючи при цьому у співробітників дбайливе ставлення до всього. У компанії Інтерпайп Сталь, як і в кожній іншій компанії, спочатку з боку співробітників було багато скептицизму і глузувань в сторону Кайдзен. Але продумавши правильну мотивацію команді із постійного вдосконалення вдалося залучити на свою сторону значну частину персоналу компанії. Люди почали пропонувати цікаві ідеї і в середньому в місяць надходить 45 пропозицій, з яких впроваджується майже половина.

Ще пан Медведєв розповів, що дуже важливо заохочувати співробітників титулами. У компанії є відзнаки з промислової безпеки Master і Super Star. Ці значки наклеюються на каску і їх урочисто вручають на загальних зборах співробітників компанії. І навряд чи людина отримала б такі ж емоції від + n-ної добавки до зарплати, як від титулу Супер Зірки.

Після обіду учасники туру разом з Володимиром Медведєвим вирушили на виробництво, де вони вже самі змогли побачити все те, про що вони почули раніше. Арт-інсталяцій Олафура Еліассона – це те, що виділяє компанію на тлі інших металургійних підприємств. Після завершення екскурсії один із учасників сказав: «Зазвичай після відвідування металургійних підприємств таким чистим не виходиш».

На завершення КАЙДЗЕН-туру до гостей прийшов операційний директор компанії Андрее Мікьелан, щоб дізнатися їх враження від відвідування компанії. Всі бажаючі змогли задати йому питання, на які пан Мікьелан дав вичерпні відповіді.

Ось це і є Кайдзен по-українськи!