«ІНТЕРПАЙП Сталь» – виробництво світового рівня, синтез сталеплавильного виробництва і естетики

Візит на підприємство «ІНТЕРПАЙП Сталь» нікого не залишить без захоплення і позитивних вражень.

Підприємство було збудоване на місці міського звалища «з нуля» італійською компанією DANIELI «під ключ» і відповідає сучасним вимогам безпеки, якості та екологічності.

17 лютого 2012 року відбувся запуск обладнання, була проведена перша плавка (успішно, без браку), а 14 жовтня 2012 року відбулося урочисте відкриття підприємства, на яке було запрошено багато вітчизняних і закордонних гостей, а також Пітерський симфонічний оркестр.

Після свята почалися робочі будні і щоденні виробничі завдання.

Так як підприємство знаходиться в межах міста, до нього з самого початку висувалися високі вимоги. Тому,  компанія використовує екологічно безпечні технології: сучасну систему газоочистки, ефективну систему шумоізоляції, замкнутий цикл водопостачання... Крім цього, багато уваги приділяється порядку, естетиці та архітектурним рішенням, які є свого роду культурними елементами, зануренням в корпоративну культуру. Твори мистецтва італійського дизайнера Олафура Еліассона підкреслюють могутність і важливість сталеплавильної справи та цінність тих, хто до цього причетний. «Фішкою» на підприємстві є дзеркальний коридор: «Твій міст роздумів», проходячи через який, співробітник ніби переходить в інший світ, занурюється в інший простір і атмосферу.

Щоб проект був успішним, керівництво обрало за основу управління систему Кайдзен – японську філософію постійних покращень, яку свого часу успішно застосовувала компанія «TOYOTA». Дана філософія базується на наступних принципах:

• головною цінністю на підприємстві є люди;
  • залученість кожного співробітника в життя компанії;
  • створення дружньої, довірчої атмосфери, а також умов, де кожен може бути почутим, цінним, корисним;
  • вміння працювати в командах;
  • вміння спільно вирішувати проблеми, що виникають, і разом святкувати успіхи і досягнення;
  • створення власної системи мотивації та заохочень для співробітників;
  • відмова від непотрібних дій, процесів і формування «досконалого» процесу, який переходить в стандарт;
  • безпека – турбота про людське життя;
  • спілкування без бар'єрів: від директора до робочого, від робітника до керівника будь-якого рівня;
  • принцип розвитку і самовдосконалення.

Як відомо, будь-які зміни, навіть на краще, проходять не без опору: у кожної людини – свої стереотипи, переконання, «немає пророка в своїй вітчизні». Для формування необхідної внутрішньої корпоративної культури були задіяні професійні консультанти, а в подальшому була утворена проектна група з лідерів «ІНТЕРПАЙП Сталь». В результаті, була створена ефективна система, завдяки якій використовується потенціал усіх працівників на всіх рівнях організації. Під час Кайдзен-туру 30.11.2017, фахівець з постійного вдосконалення і координації проектів Володимир Мєдвєдєв ділився досвідом і напрацюваннями виробничої системи «ІНТЕРПАЙП Сталь», а також провів екскурсію по підприємству. Учасникам туру сподобалася змістовність  доповіді, відкритість і чесність Володимира, невимушена атмосфера і гостинність приймаючої сторони, презентація на тему виробничої системи «ІНТЕРПАЙП Сталь» та інструментів, серед яких:

• 5S – базовий, ефективний інструмент Кайдзен;
  • командна робота за принципом японських гуртків якості;
  • система мотивації та надання можливостей;
  • безперервне вдосконалення, цикл PDCA;
  • БіОС – методи зміни ставлення до безпеки і навколишнього середовища;
  • структури, ролі та відповідальність;
  • управління змістом і техобслуговуванням та ін.,

які дозволяють використовувати знання і потенціал людей.

Багато уваги приділяється вирощуванню лідерів, їх розвитку в різних аспектах (ораторське мистецтво, робота з запереченнями, вміння переконувати, вести дискусію в потрібному руслі і т.д.), вихованню командного духу, командних змагань за пропозиціями по поліпшенню. Створюється певна атмосфера довіри для отримання зворотного зв'язку від працівників, прояву ініціативи, комунікації. На підприємстві постійно створюються  нестандартні способи мотивації персоналу до змін. Наприклад,  була створена система мотивації під назвою «В гонитві за їжачками» – нематеріальна форма мотивації. «Їжачки» – внутрішня валюта за прояв ініціативи, пропозицій по покращенню, за виконання 5S...

Окрему презентацію Володимир Мєдвєдєв присвятив інструменту Кайдзен – 5S.

5S – це не тільки порядок і краса на робочому місці, а в першу чергу це зручність, яку кожна людина створює для себе сама (що в свою чергу підвищує продуктивність її праці), ергономічність, безпека, позбавлення від непотрібних речей, звільнення нових площ, нормування запасів (не купувати про запас, запаси – це завжди заморожені гроші) і т. д.

Ще одна презентація була присвячена системі безпеки: людське життя – понад усе. Але найочікуванішою частиною туру – був вихід в цехи,  в роздягальні працівників, в їдальню, в освітній центр, де збираються команди або лідери команд для вирішення проблемних завдань. На «ІНТЕРПАЙП Сталь» усюди відчувається турбота і позитивне ставлення до персоналу, відповідно і людям приємніше приходити на роботу на таке підприємство. Сподіваємося, що кожен, хто побував у цьому Кайдзен-турі, отримав натхнення і самомотивацію на поліпшення і розвиток.

Бажаємо Вам і Вашим компаніям постійного безперервного розвитку!